Skip to main content

Samenwerking op het gebied van wijkgerichte zorg staat voorop

Ouderen worden steeds ouder, wat voor families en betrokkenen uiteraard erg mooi is. Je vader of moeder blijft langer bij ons en dat is goed nieuws. Maar de demografische stijging van het aantal ouderen en de recente wijzigingen in de langdurige zorg, maken dat veel zorgbehoevende ouderen thuis blijven wonen.

Voor ons als Gezondheidscentrum zorgde die stijging van het aantal zorgbehoevende ouderen voor extra werkdruk op de praktijk. We waren door de ontwikkelingen bang dat we de patiënten niet meer de zorg en aandacht zouden kunnen geven die nodig is. Het was tijd voor een nieuwe richting, een nieuwe uitwerking van de zorg aan ouderen. Vanaf 2014 is hard gewerkt aan een plan om de hulpbehoevende, thuiswonende ouderen de hulp te bieden die nodig is.

Sinds 1 januari ligt het plan zwart op wit op tafel. Het heeft een enorme hoeveelheid tijd en energie gekost om alle 120 huisartsen in de regio op één lijn te krijgen. Er zijn in totaal negen thuiszorgaanbieders en één ziekenhuis betrokken in zes gemeenten: Haarlem, Heemstede, Velsen, Bloemendaal, Zandvoort en Haarlemmerliede. We zijn trots op het systeem dat geïmplementeerd is, waarbij een krachtige samenwerking tussen de huisarts en een ‘verpleegkundige ouderenzorg’ leidend is. Deze twee entiteiten nemen voortaan gezamenlijk de zorg voor de meest kwetsbare ouderen in de wijk op zich. De huisarts blijft de hoofdbehandelaar en is verantwoordelijk voor het medische deel. De VO is er voor de verpleging en de verzorging en voor de dagelijkse uitvoering van de benodigde zorg.

De samenwerking tussen deze twee partijen zorgt ervoor dat de patiënt niet alleen een aanspreekpunt heeft, maar ook kan terugvallen op twee casemanagers. Twee mensen die het dossier nauwkeurig kennen en kunnen fungeren als contactpersoon en communicator tussen verschillende instanties.

Uiteraard kunnen de huisarts en de VO terugvallen op een uitgebreid netwerk van maatschappelijk werk en mantelzorgondersteuning tot specialisten ouderengeneeskunde, geriaters, paramedici en vrijwilligersorganisaties, die kunnen worden ingeroepen als het nodig is. Vanuit het Gezondheidscentrum Velserbroek hebben wij de rol van informatie- en coördinatiepunt op ons genomen.

De systematische aanpak en de inrichting van de wijkgerichte organisatie zijn nieuw, evenals het feit dat álle zorg en welzijnsinstellingen mee kunnen doen. Omdat alle partijen zich kunnen mengen in de zorg ontstaat er een netwerk dat uiteindelijk alle oudere patiënten ten goede zal komen.

Onze huisarts en tevens voorzitter van de huisartsencoöperatie Ron Peters kon zijn achterban niet garanderen dat ze wellicht de handen wat extra uit de mouwen moeten steken, maar hij heeft zijn huisartsen kunnen overtuigen van het nut van het nieuwe systeem en de positieve gevolgen voor het merendeel van de oudere patiënten.