Skip to main content

Mijn buurman keek me gisteren aan met een blik van: “Ron, dat gezicht he, kan je daar nou echt niks aan laten doen?”. Terwijl mijn vrouw vervolgens niet meer bij kwam van het lachen, dacht ik er nog eens over na. Kijk: persoonlijk heb ik niks tegen het fenomeen ‘plastische chirurgie’, maar we komen in het centrum regelmatig gevallen tegen waar het niet helemaal jofel is gegaan.

Ik voel me wel verplicht de duidelijke scheiding te benoemen tussen noodzakelijke en cosmetische plastische chirurgie. De noodzakelijke vorm, na verwondingen of bij extreme afwijkingen, valt binnen het pakket van de basisverzekering en is een prachtig vak. De cosmetische chirurgie, de vorm waar dames en heren hun uiterlijk willen verfraaien, is uiteraard niet in het basispakket opgenomen.

“Een verschrikkelijk drama voor het jonge meisje.”

Helaas wordt deze tweede groep steeds groter en jonger en gaat het merendeel voor de goedkope oplossing in een derderangs cosmetische kliniek. Ik kan me herinneren dat een zestienjarig meisje met een flinke voorgevel langskwam die rugklachten had en haar borsten wilde laten verkleinen. Ze vond een goedkoop kliniekje. Net over de grens met België.

Veel van deze zogenaamde cosmetische klinieken voldoen niet aan bepaalde voorwaarden zoals veiligheid, securiteit, kwaliteit, de juiste opleiding, gebruiksmiddelen en voorlichting. Je kunt jezelf als basisarts namelijk het predicaat cosmetisch arts opstempelen en hoeft hiervoor geen extra opleiding te volgen.

En het meisje? Ze onderging de behandeling voor borstverkleining met als gevolg een foutieve ingreep met infecties. Het verkeerde draadje werd gebruikt door de cosmetisch arts en het voorval eindigde in borstamputatie aan één kant. Een verschrikkelijk drama voor het jonge meisje.

Mijn gouden advies luidt dan ook: mocht je onverhoopt iets aan jezelf willen veranderen, investeer dan en ga op zoek naar een goede kliniek in plaats van een goedkope kliniek. Ga niet in duistere straten op zoek naar een obscuur kliniekje. Ben je wellicht iets meer kwijt, maar gebeurt het tenminste wel goed.