Skip to main content

Tegenwoordig lijken drugs alomtegenwoordig in de media. Zo bezingt popidool Jorik Scholten, beter bekend als Lil’ Kleine, in zijn laatste hit hoe hij ‘één, twee, drie, vier pillen’ door elkaar gebruikt.

Des te belangrijker is goede voorlichting over drugsgebruik. Voor jongeren, maar zeker ook voor ouders. SIRE (Stichting Ideële Reclame) deed een goede poging met de campagne XTC-facts, maar stootte daarmee wel het Trimbos-instituut tegen de borst. De voorlichtingscampagne zou het gebruik van drugs onder een te brede doelgroep aanmoedigen en normaliseren.

Die normalisering is juist de reden dat SIRE feiten en risico’s rond XTC-gebruik onder de aandacht wil brengen. Uit cijfers van SIRE blijkt dat 12,5 procent van de jongeren tussen de 15 en 34 jaar wel eens XTC gebruikt, maar blijkt de meerderheid niet genoeg op de hoogte te zijn van de bij drugsgebruik behorende risico’s.

Om het gesprek over drugs aan te wakkeren, vijf tips om drugsgebruik tijdig te signaleren:

1 – Kennisvermeerdering

De eerste tip van de Evangelische hulpverleningsinstelling De Hoop luidt dan ook: pak de studieboeken erbij. Om drugsgebruik te kunnen signaleren, is het belangrijk om te weten welke verschijnselen met dit gebruik samenhangen. Daarvoor biedt het VNN – Verslavingszorg Noord Nederland – sinds dit jaar handige webinars, waarin verslavingsdeskundigen antwoord en verdieping bieden op vragen over verslavingszorg.

2 – Monitoring

Meer kennis maakt het gemakkelijker om drugsgebruik te herkennen. Dit blijft echter wel een risico, aangezien symptomen meerdere ontstaansgronden kunnen hebben. Zo hoeft depressiviteit niet per definitie samen te hangen met overmatig drugsgebruik, maar kan dit ook ontstaan door problemen in de relationele sfeer.

3 – Praten

Wanneer het lastig is om zelf met de persoon in kwestie te praten, kan het verstandig zijn om jouw vermoedens voor te leggen aan mensen, die regelmatig in contact zijn met de persoon die vermoedelijk gebruikt. Wees ook hier voorzichtig, want wanneer diegene hier lucht van krijgt, kan het zijn dat hij of zij zich aangetast zal voelen in zijn of haar autoriteitsgevoel.

4 – Vraag hulp

Het kan daarom ook slim zijn om iemand vanuit een andere autoriteitspositie, met de persoon in kwestie te laten praten. Van een sportcoach, leraar óf therapeut, kan iemand sneller aanwijzingen serieus nemen, omdat hier minder emotie aan verbonden is.

5 – Standpunt over het middel bepalen

Natuurlijk bestaat er een duidelijk verschil tussen recreatief drugsgebruik en een verslaving. Nieuwsgierigheid is normaal, maar wanneer het experimenteren een eigen leven gaat leiden wordt het gevaarlijk. Wanneer iemand zich sociaal isoleert, fysiek hard achteruit gaat of maatschappelijke prestaties laat kelderen, kan het verstandig zijn om iemand een tijd te monitoren, voordat er over wordt gegaan op actie.

De vraag is natuurlijk hoe erg het is als iemand een enkele keer drugs gebruikt. Als het ‘nieuwe’ eenmaal ergens vanaf is, verdwijnt ook vaak snel de nieuwsgierigheid of behoefte. Maakt daarover duidelijke afspraken met jezelf. Zijn we allemaal niet ooit eens jong geweest?