Skip to main content

Deze simpele vraag stelde ik op dinsdag aan een patiënt in mijn behandelkamer terwijl ik hem de hand schudde op weg naar de uitgang. Inschattingsfoutje, want op vrijdagmiddag stond ik de hoeveelheid stront die over me heen kwam nog steeds weg te scheppen. Maar hallo mensen: Wij zijn niet alleen de beste van Nederland. Wij zijn de beste van Europa. Wij zijn zelfs de beste van de wereld op het gebied van gezondheidszorg. En dat zijn we al jaren.

Ik ben licht teleurgesteld in de conservatieve manier waarop de Nederlandse gezondheidszorg zichzelf neerzet. Tuurlijk, zelfvertrouwen ligt angstig dicht bij arrogantie, maar de gezondheidszorg gedraagt zich als een onzekere puber met een minderwaardigheidscomplex. Ik zeg niet dat we als Cristiano Ronaldo over de gangen zouden moeten lopen, maar we kunnen als beroepsgroep trotser zijn op ons werk.

De mening van de burger is te eenzijdig en te egoïstisch”

Nu hoor ik u vragen: “Zeg Ron, waarom zijn wij nou eigenlijk de beste?”. Uitstekende vraag, waarvoor mijn complimenten. Wij zijn de beste omdat we het solidariteitsprincipe hanteren. Ik betaal voor de toekomstige zwangerschap van uw kinderen. Zij betalen voor mijn COPD behandeling, welke ik opliep in de jaren ’70 toen ik op het hoogste treetje stond bij het WK Roken Is Voor Stoere Kereltjes.

Zo is onze gezondheidszorg op een eenvoudige wijze gestructureerd. Er zijn veel landen die hier een voorbeeld aan nemen. Zo probeerde Amerika het met Obama Care. Het invoeren van deze Nederlandse denkwijze veroorzaakte echter veel spanning door een inschattingsfout. Obama Care heeft de macht van de verzekeraars onderschat en niet uit kunnen schakelen. Dat is iets wat ons in Nederland wel gelukt is. De overheid bepaalt het pakket, de verzekeraars krijgen een budget waar ze het voor moeten doen. Mede door deze insteek staan we bovenaan in de pikorde.

Om daar te blijven zullen we ervoor moeten zorgen dat we niet met de botte bijl door de zorgwereld heen hakken. Ik denk dat het belangrijk is dat de relatieve macht bij onze parlementaire democratie ligt. De mening van de burger is belangrijk, maar als het gaat om beleid en de toekomst van de zorgmarkt, is de mening van de burger te eenzijdig en te egoïstisch om leidend te kunnen zijn.

Een stukje marktwerking in de zorg is goed en de prijszetting van de pakketten mag scherp zijn, maar het mag nooit en te nimmer ten koste gaan van de geleverde zorg. We staan bovenaan, en daar willen we blijven. Want het maakt ons trots en het vergroot uw kans op een gezonde toekomst. Meer dan in welk land dan ook.